Powered by LauwersDesign

Pagina niet gevonden

Ga naar de homepagina

Veelgestelde vragen

Mag er op 18 november worden gedemonstreerd?

Ja dat mag. Demonstreren is een grondrecht. Er mag dus gedemonstreerd worden door zowel voor- als tegenstanders. Vanuit de burgemeester en de politie wordt zoveel mogelijk recht gedaan aan de Vrijheid van meningsuiting. Maar dit mag niet ten koste gaan van de ongedwongen en spontane familiaire sfeer tijdens het evenement. Daarom is ook in de voorbereiding volop geïnvesteerd  om in contact te komen met de verschillende actiegroepen. Verstoring van het evenement wordt niet toegestaan en zowel politie en burgemeester handelen ook vanuit dit perspectief. 

Heb ik daar een vergunning voor nodig?

Wilt u demonstreren, dan moet u een kennisgeving bij de gemeente doen op basis van artikel 2.1.2.2. van de APV.

Tot wanneer kun je een kennisgeving indienen?

U kunt tot 48 uur voor het evenement een kennisgeving indienen.

Is er ruimte voor demonstraties langs de route?

Ja, er komt een demonstratievak aan de route voor voorstanders en een vak voor tegenstanders. De vakken komen aan de hoek Hoge Pol/Legeweg en aan de Hanspoort/Parksterbolwurk. 

Kan de gemeente de demonstraties niet gewoon verbieden?

Nee, demonstreren is een grondrecht. Er mag dus gedemonstreerd worden door zowel voor- als tegenstanders. Vanuit de burgemeester en de politie wordt zoveel mogelijk recht gedaan aan de Vrijheid van meningsuiting. Maar dit mag niet ten koste gaan van de ongedwongen en spontane familiare sfeer tijdens het evenement. Daarom is ook in de voorbereiding volop geïnvesteerd  om in contact te komen met de verschillende actiegroepen. Verstoring van het evenement wordt niet toegestaan en zowel politie en burgemeester handelen ook vanuit dit perspectief.   

Is er al een kennisgeving voor een demonstratie ingediend?

Ja, er is een demonstratie aangemeld door Stichting Nederland wordt Beter.

Hoe gaan de Pieten eruit zien op 18 november?

De kleur van de pieten is ook dit jaar weer onderdeel van het verhaal. We gaan dat niet verklappen.  De NTR heeft in ieder geval aangegeven dat de gekleurde pieten niet terug komen. 

Wie bepaalt de kleur van de Pieten?

De NTR heeft dat in overleg met de gemeente bepaald.

Er is een camera in mijn straat geplaatst, waar dient die voor?

In de binnenstad zijn meerdere camera’s geplaatst zodat er ingespeeld kan worden op de te verwachten drukte.